Wielrennen: De beste tips om te beginnen

Je fietst misschien al dagelijks naar je werk maar wanneer mag je jezelf een wielrenner noemen? Wat heb je daar allemaal voor nodig? Is wielrennen iets voor jou? Je gaat het allemaal lezen in dit artikel over het beginnen met wielrennen. Maar pas op! Wielrennen werkt verslavend!.

Inhoudsopgave
racefiets

Hoe start ik met wielrennen?

. Als je wilt leren wielrennen heb je natuurlijk een racefiets nodig. Een racefiets huren kan in het begin een prima idee zijn om te ontdekken of wielrennen echt iets voor je is. Wil je toch liever een eigen racefiets hebben, dan kun je rond de 1.000,- al een voordelige racefiets kopen waar je prima mee kunt beginnen.

Koop je eerste racefiets niet vanaf een foto ergens op een webshop met het idee dat de maat wel goed zal zijn. Het is zeer aan te raden voor beginnende wielrenners om in eigen persoon in een fietsenwinkel op je eerste fiets te gaan zitten en een stukje te gaan rijden. Alleen zo weet je of de fiets goed aanvoelt en helemaal op maat is.

Laat in de fietsenwinkel zo nodig ook de zadelpen en stuur nog wat beter op hoogte afstellen. Later bij het kopen van je volgende fiets, weet je meer wat wel of niet werkt voor jou en kun je wel aan de hand van maten en foto's een fiets online kopen en zelf nog wat afstellingen doen aan je nieuwe fiets.

Welke spullen heb ik verder nodig met wielrennen?

. Fiets kleding is met wielrennen zeker een must. Fietskleding zit comfortabeler dan gewone (sport)kleding. in een wielrenners broek zit een zeem die zadelpijn (gedeeltelijk) voorkomt.

Wielerkleding is ook aerodynamischer dan gewone (sport)kleding, dit zorgt ervoor dat je een afstand met minder moeite af kan leggen.

Fietspedalen zitten vaak niet op een nieuwe fiets bij aanschaf. Welke fietspedalen ga je kopen? Als je helemaal nieuw bent met wielrennen dan zou je eerst gewone pedalen kunnen monteren en later pas klikpedalen. Dit omdat fietsen met klikpedalen wel enige oefening en behendigheid vereist. Ga je eerst voor gewone pedalen dan kun je de aanschaf van wielrenschoenen nog even uitstellen.

Verder is een fietshelm zeer aan te raden omdat je sowieso kwetsbaar bent maar ook zeker sneller rijdt op een racefiets waardoor een valpartij ook gevaarlijker is.

De laatste racefiets accessoires die je nodig hebt zijn een banden reparatie setje, multitool, een fietspompje en bidons en dan knallen maar met die racefiets!.

Eerste benodigdheden op een rij:

 • Racefiets.
 • Fietskleding.
 • Helm.
 • Fietspomp.
 • Banden reparatie setje.
 • Bidons.
 • Pedalen (bij klikpedalen ook Wielrenschoenen).

Hoeveel kilometer fiets je in het begin als wielrenner?

. De fietsritten moeten naar conditie opgebouwd worden.  Voor de een is een rondje van 10 km al te veel, terwijl de ander bij 25 km pas warm gefietst is. Het advies is om zeker bij de eerste fiets ritten even niet aan het plafond van je kunnen te gaan zitten.

Ga ook alleen fietsen om zo niet boven je kunnen meegetrokken te worden door een fietsmaat die al veel verder is dan jou, wat erg demotiverend kan uitwerken.

Ga regelmatig fietsen, bijvoorbeeld wekelijks of 2 keer per week, stel jezelf een haalbaar doel. Dit om conditie op te bouwen en het ook vol te houden. Zijn de periodes te groot tussen de fietsritten dan ga je het waarschijnlijk op lange termijn niet volhouden. Tijdens de eerste fietstochten moet je even doorbijten tot het fietsen echt leuk gaat worden. Lees ook het artikel over sportvoeding tijdens wielrennen.

Is wielrennen gezond?

. Fietsen is voor (bijna) iedereen gezond. Op een aantal medische redenen na is het voor iedereen zeker aan te raden om met regelmaat te fietsen. Hier onder een paar redenen waarom fietsen gezond is.

Gezondheidsvoordelen fietsen:

 • Fietsen is goed voor je brein.
 • Goed tegen stress.
 • Je gaat beter slapen van fietsen.
 • Om bepaalde ziektes te voorkomen (diabetes, hart en vaatziektes).
 • Je valt af van fietsen.
Geschreven door op
Naar inhoudsopgave