Koopadvies en Snelgids voor Fietshelmen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik best lang zonder fietshelm heb gereden, want ik vond fietshelmen eigenlijk maar heel lelijk, iets waar ik niet graag mee gezien mee wilde worden. Met een fietshelm kopen was ik dus niet bezig. Maar ik ken ook wielrenners waarbij een wielrenhelm tijdens een fietsongeluk een groot verschil heeft gemaakt. ik ben om! Lees in dit artikel alles over fietshelmen, van aankoop tips tot het onderhoud van de fietshelm.

Inhoudsopgave
fietshelmen

Wat is belangrijk bij een fietshelm?

. Om te beginnen een goede pasvorm. Let bij de aanschaf van een fietshelm of de pasvorm losser of strakker gemaakt kan worden. Dit is vooral handig als je de fietshelm in de winter wat groter wilt zetten om er een warme muts onder te doen bijvoorbeeld.

Vooral bij racefietshelmen kan een vizier/klep handig zijn om minder last te hebben van de zon tijdens wielrennen.

Kijk of er een keurmerk aanwezig is die aangeeft dat de helm veilig te gebruiken is. Een helm voor volwassenen heeft dan EN 1078 en kinderhelmen EN 1080 als keurmerk. Speed pedelec helmen moeten aan hogere veiligheidseisen voldoen, hier is het keurmerk NTA 8776 voor.

Fiets je vooral met mooi weer, dan is voldoende ventilatie zeker nodig. Kies in dat geval een helm met genoeg openingen om voldoende af te koelen tijdens het fietsen.

Aankoop punten voor fietshelm:

  • Keurmerk voor veiligheid.
  • Voldoende ventilatieopeningen.
  • Aanpasbare pasvorm.
  • Visier/klep voor de zon.

Wanneer is een fietshelm verplicht?.

In Nederland is er voor gewone fietsers geen helmplicht. Voor een speed pedelec (25 km of sneller) is er wel een helmplicht wat begrijpelijk is met de hogere snelheden die gehaald worden. In bijvoorbeeld Finland en Spanje is het voor volwassenen wel verplicht om ook op een gewone fiets een fietshelm te dragen. Maar in Spanje wel alleen buiten de bebouwde kom. In Finland moet de helm ook het EN 1078 keurmerk hebben.

Wanneer fietshelm vervangen?

Een fietshelm vervangen doe je meestal na zo'n 3 jaar. Of uiterlijk 5 jaar, maar niet langer. Waarom? Omdat na verloop van tijd gelijmde delen, opgenomen zweet en het weer er voor zorgt dat de fietshelm niet meer veilig is te gebruiken.

Als de helm een flinke klap te verduren heeft gehad voordat de 3 tot 5 jaren verstreken zijn, dan zul je er verstandig aan doen om direct de fiets helm te vervangen. Bij de volgende harde klap zal de helm niet meer voldoende beschermen.

Hoe een fietshelm onderhouden?

. Net als racefiets onderhoud moet ook de fietshelm onderhouden worden. Leg de helm na het fietsen niet onnodig in de zon, omdat dit fietshelmen zeker geen goed doet.

Spoel de fietshelm direct na de rit ook even af met water vanwege het zweet. Juist voor wielrenners is dit aan te raden omdat er toch vaak meer gezweet wordt. Vaak is het zachte binnen gedeelte los te halen om te reinigen. Onderhoud van een fietshelm is in feite erg simpel.

Geschreven door op
Naar inhoudsopgave