Fietsverlichting | De Ultieme koopgids 2022

Je koopt niet elke dag fietsverlichting. Dus je wilt graag weten welke fiets verlichting de beste is. In deze koopgids voor fietsverlichting ga je precies lezen waar je op moet letten bij het kopen van fietsverlichting voor jouw tweewieler.

Inhoudsopgave
Oplaadbare fietsverlichting

Wat is de beste Fietsverlichting?

Lees deze uitleg over fietsverlichting aandachtig door zodat je precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf van de juiste fietslampen.

Welke fietsverlichting voor Racefiets?

Een racefiets heeft standaard geen fiets verlichting waardoor iedere beginnende wielrenner, maar ook zeker de meer ervaren fietsers op een dag toch richting de fietsenwinkel moet om fietsverlichting aan te schaffen.

Als je racefiets verlichting wilt kopen, dan zul je de lat net iets hoger moeten leggen dan wanneer je een setje fietslampjes voor een 'gewone' fiets koopt. Het is zeker aan te raden om de beste racefiets verlichting te kopen binnen je budget.

Met een racefiets rijdt je meestal sneller dan met een 'gewone' fiets en ook rijdt je vaak buiten de bebouwde kom met een racefiets. Hierdoor is het extra belangrijk om voor een goede set fietsverlichting te gaan waarmee je goed zicht hebt.

Oplaadbare fietsverlichting of met batterijen?

Fietsverlichting met een oplaadbare accu heeft bij dagelijks gebruik meestal wel de voorkeur. Als de fietsverlichting oplaadbaar is, dan heb je geen terugkerende batterij kosten meer. Deze fietslampen met accu zijn vaak wel (net) iets duurder in aanschaf dan een fietslicht op batterijen.

Fietsverlichting voor een elektrische fiets wordt meestal op de accu aangesloten waar ook de motor op werkt, deze fietslampen zijn dus niet oplaadbaar en meestal LED wat erg energiezuinig is.

Hoeveel lumen nodig om te fietsen?

Dit is voor iedere fietser en situatie anders. De een koopt een setje led fietsverlichting van de Action om alleen gezien te worden, en de ander wil naast het gezien worden ook zelf nog wat zien op de weg. Het aantal lumen wat een lamp uitstraalt zegt wat over de lichtopbrengst. Hoe gebundeld en breed deze lichtopbrengst uit de fietslamp straalt naar een oppervlak, zoals de grond voor je, wordt vertaald naar een hoeveelheid Lux.

Lumen: Geeft de totale hoeveelheid licht aan die de fietslamp uitstraalt.Lux

: De hoeveelheid licht dat op een bepaalde oppervlakte terechtkomt. Bijvoorbeeld: 10 Lux is 10 lumen per m2

Lux en Lumen uitgelegd

Welke fiets verlichting heb ik nodig?

Ik zou een goedkope Action fietslamp niet kopen. Deze ledlampjes kunnen nog best bruikbaar zijn voor fietsritten in goed verlichte omstandigheden, zoals in de stad bijvoorbeeld.

Maar op matig verlichte wegen is minimaal tussen de 200 a 400 lumen gewenst om beter gezien te worden en zelf ook nog wat te zien.

Bij donkere wegen is toch wel minimaal 400 a 500 lumen of hoger nodig om goed zicht te hebben op waar je rijdt in het donker.

Het is sowieso aan te raden om voor een setje te gaan met hoge lumen om zo altijd voorbereid te zijn op alle omstandigheden.

Om een idee te geven heeft de led fietslamp op onderstaande foto 46 lumen en 20 lux lichtopbrengst.
Licht opbrengst led fiets verlichting in het donker

Reflecterende fietskleding

. Fietskleding die reflecterend is draagt bij aan een veilige fietsrit in het donker. Verkeer wat bijvoorbeeld van de zijkant aan komt rijden zult u veel eerder in het zicht hebben door de reflectie van het licht op uw kleding. Reflecterende fietskleding is geen vervanging voor fiets verlichting maar een goede aanvulling op uw veiligheid.

Aankoop punten fietsverlichting:

  • Oplaadbaar, bespaard terugkerende batterij kosten.
  • Kies LED, energie zuiniger en meer licht opbrengst.
  • Afneembaar tegen diefstal voor onderweg.
  • Waterdicht en niet spatwaterdicht.

Aan welke wettelijke regels moet fietsverlichting voldoen?

  1. Koplamp fiets moet wit of geel zijn
  2. Achterlicht fiets moet rood zijn
  3. De fietsverlichting mag niet knipperen
  4. De fietslamp mag andere weggebruikers niet verblinden
  5. Fietsverlichting moet tussen zonsondergang en zonsopgang aan staan
  6. De verlichting dient vast te zitten aan de fiets of gedragen op lichaam (voorlamp op borst of achterlamp op rug)
Geschreven door op
Naar inhoudsopgave