FietsKleding kopen? 7 handige tips waar je op moet letten

Fietsen kun je in allerlei soorten kleding doen.  Op de fiets naar kantoor, of op de fiets kinderen van school halen, allemaal prima in de kleding die je vaak dan al aan hebt, niemand kleed zich voor zulke fietsritten om. Als je gaat beginnen met wielrennen en/of mountainbiken is dit wel anders, want dan is een goede wieleroutfit zeker een must!.

Fietskleding die reflecterend is vergroot ook de veiligheid van een fietser in het verkeer.

Inhoudsopgave
Jumbo Visma wieler shirt

Soorten fietskleding:

 1. Wielershirt.
 2. Wielerbroek.
 3. Fiets schoenen.
 4. Fiets handschoenen.
 5. Fiets sokken.

Extra kleding voor kouder/natter weer:

 1. Fiets jas.
 2. Arm en been warmers.
 3. Overschoenen.
 4. Fiets muts.

Wat maakt een wielershirt goed

?

Een goed fietsshirt heeft teneerste een goede pasvorm, het hoort netjes om je lichaam te zitten en dus niet losjes te wapperen. Een goed zittend wielershirt is ook een heel klein beetje aerodynamischer wat voor wielrenners tijdens lange fietsritten toch wel verschil kan maken.

Verder moet er een goede rits in zitten die soepel loopt en lang mee gaat.

Ook erg belangrijk zijn zakken op de achterkant van het wieler shirt, dit is erg wenselijk voor allerlei spulletjes die je in alle waarschijnlijk zeker mee gaat nemen, die achter zakken zijn een must!. 

Een wielershirt moet ook zeker anti slip siliconen hebben die zorgt dat je fiets shirt niet omhoog kruipt en dus netjes op zijn plek blijft. Op de foto hieronder zie je anti glip siliconen van een wielershirt.

anti slip siliconen - grippers

Waar moet een goed fietsshirt aan voldoen?

 • Perfect om het lichaam zittend, niet losjes.
 • Goede rits die duurzaam is.
 • zakken achterop het shirt.
 • Grippers (anti slip siliconen).

Wat maakt een goede fietsbroek?

Een goede wielerbroek met de juiste zeem is onmisbaar voor elke serieuze wielrenner. Het kiezen van de juiste fietsbroek is een van de belangrijkste kledingstukken die je qua wielerkleding nodig hebt. Dit omdat bij het zitgedeelte vaak grote irritatie kan ontstaan door een verkeerde fietsbroek. Vooral de zeem dient goed te zijn. De zeem maakt de rit net even wat comfortabeler door het opvangen van trillingen en schokken, wat zeker belangrijk is voor fietsers die lange ritten rijden. Daarnaast absorbeert de zeem ook zweet. Zweet op constant bewegende plekken kan irritatie veroorzaken, dus goede vocht opname van de zeem kan het leed wat verlichten.

Een wielerbroek met te dikke stiknaden kan irritatie opleveren tijdens het fietsen, Bij de keuze van een fietsbroek moet je hier dus extra op letten.

Ook het materiaal waarvan de fietsbroek gemaakt is kan verschil maken, vele fabrikanten hebben stoffen ontwikkeld die goed ventileren en vocht afvoeren, wat vooral met grote fiets inspanningen zeer prettig is. Assos is een goed voorbeeld van een merk die kleding met hoogwaardige stoffen maakt.

   

Waar moet een goede fietsbroek aan voldoen?

 • Goede zeem (belangrijkste!).
 • Met of zonder bretels.
 • Goede pasvorm.

Wat maakt een goede fietsjack?

Als het weer wat minder is dan draag je een fietsjas. Bedenk bij de aanschaf goed waar je de fietsjas voor gaat gebruiken.

Fietsjacks zijn doorgaans niet luchtdoorlatend, maar ademen wel naar buiten om lichaamswarmte af te voeren. Daarnaast kan een fietsjas waterproof of waterdicht zijn.

Met een waterproof fietsjas hou je het met een zware regenbui niet droog. Deze fietsjassen zijn vooral bedoeld voor lichte regen en om de kou buiten te houden. Als je lichaam nat wordt dan zakt je gevoelstemperatuur snel.

Een waterdichte fietsjack laat geen water door. De duurdere fietsjassen zijn dan ook nog steeds luchtdoorlatend naar buiten toe. Deze fietsjassen zijn het meest geschikt voor een onverwachte (stevige) regenbui tijdens een lange fietstocht.

   

Wat is een goed merk voor wielerkleding? 

De wielerkleding merken die we vaak voorbij zien komen zijn Assos en Castelli. Dit zijn de duurdere merken. Deze merken hebben vaak net even wat mooiere kleding qua stoffen, afwerking en pasvorm.

In het midden segment fietskleding zijn Agu en Craft veelgehoorde namen. Dit is doorgaans ook goede fietskleding. 

Voor een goedkope wielerkleding set zijn Rogelli en vooral het merk BBB grote namen. Zelfs fietskleding van Rogelli is voor de meeste fietsers een prima optie voor een degelijk wielren pak.

Fietskleding merken top 7:

 1. Assos.
 2. Castelli.
 3. Agu.
 4. Craft.
 5. Shimano.
 6. Rogelli.
 7. BBB.
Geschreven door op
Naar inhoudsopgave