Fiets Accessoires die je moet hebben 2023

Lees in artikel de belangrijkste benodigdheden fiets die je moet meenemen tijdens een dagje fietsen. Ook wat tips over het gebruik van deze fiets accessoires

Inhoudsopgave

Bandenplakset en Multitool

. Plakspullen om bij een lekke band een reparatie uit te voeren is wel het minimale om bij je te hebben. Het verbaasd me ook nog steeds dat er wielrenners zonder banden reparatieset op pad gaan!.

Banden reparatieset en multitool

Ook een multitool is voor mij als wielrenner vaak onderweg nodig geweest voor het weer vastzetten of verstellen van diverse fiets onderdelen. Vaak hebben de wat duurdere multitools ook een ketting montage tool (kettingpons).

Fietspomp of CO2 pomp voor onderweg

. We gaan het hier niet over de fietspomp voor thuis hebben die vaak op een voet staat met een drukmeter. Een fietspomp voor onderweg moet veel kleiner zijn, maar nog wel krachtig genoeg zijn om je band netjes weer op druk te krijgen. Dit kan of met een mini fietspomp waarmee je met spierkracht pompt of een CO2 pomp die je band vult door een koolstofdioxide patroon te gebruiken. Met beide soorten fietspompen kun je prima een fietsband weer oppompen. Toch hebben beide systemen voor en nadelen.

Voordelen minipomp:

  • Druk beter te doseren.
  • Werkt altijd, geen patronen nodig.
  • Eenmalige aanschaf.

Voordelen CO2-pomp:

  • Sneller oppompen onderweg.
  • Licht en handig mee te nemen.
  • Hogere druk mogelijk.

Een fietspomp die je op het ventiel kan schroeven heeft de voorkeur om zo geen druk tijdens het pompen te verliezen, zeker bij CO2-pomp is dit belangrijk.

Verder is de pompkop vaak wel geschikt voor meerdere soorten ventielen, maar bekijk dit goed voordat je een pomp aanschaft.

CO2 fietspomp

Het oppompen van een fietsband met CO2 is prima om nog mee naar huis te fietsen, maar als je eenmaal in de buurt van een gewone fietspomp bent, dien je de band gevuld met CO2 leeg te laten lopen en deze weer met normale lucht op te pompen, dit om de fietsband blijvend op druk te houden.

Fietsverlichting

. Ook de fiets verlichting is een belangrijke accessoire die toch wel vaak wordt vergeten op een racefiets. Vooral in het voor of najaar als het al vroeg in de avond donker wordt.

Met goede verlichting kom je weer veilig en zonder onnodige boete weer thuis. Koop wel een wat duurder model met voldoende lumen zodat de weg voor je ook echt verlicht wordt, wat veiliger is om minder snel te vallen door onverwachte obstakels op de weg. Lees onze aankoop tips en advies fietsverlichting

Geschreven door op
Naar inhoudsopgave