Elektrische fiets | De Voor en Nadelen van een e-bike

Bij WielerSpullen.nl houden we niet alleen van Racefietsen. Alles op twee wielen met trappers vinden we het bloggen waard. Een beetje wielrenner haalt zijn neus op voor een elektrische fiets. Wij zijn daar iets toleranter in en zien ook zeker de voordelen van een e-bike.

Inhoudsopgave
elektrische fiets

Nadelen van een elektrische fiets

. We gaan het eerst over de nadelen van elektrische fietsen hebben, want niet alles is positief aan een e-bike. Voor de meeste mensen is de grootste struikelblok om een e-bike te kopen de prijs. Zelfs een goedkope elektrische fiets is al snel een behoorlijk bedrag. Toch is het zeker aan te raden om niet voor de goedkoopste ebike te gaan omdat dit kwalitatief vaak niet de meest duurzame fietsen zijn, die relatief sneller kapot gaan en versleten zijn. En daarnaast heeft de fiets accu van een goedkope fiets ook meestal een kleinere actieradius, wat ook zeker niet onbelangrijk is bij het kopen van een ebike.

Nadelen e-bike

 1. Beetje e-bike is al snel behoorlijk duur.
 2. Accu beperkt vaak het fietsbereik.
 3. Onderhoud is duurder.
 4. Fiets is veel zwaarder.

Voordelen van een elektrische fiets

. En dan nu gaan we de belangrijke voordelen benoemen van een elektrische fiets, die wat mij betreft zwaarder wegen dan de nadelen.

Ten eerste rijdt een elektrische fiets veel lekkerder dan een gewone fiets. Heuveltje op of wind tegen doet je niks meer. Eenmaal gewend aan een e-bike wil je niks anders meer. En toch ben je nog steeds gezond bezig. Ondanks dat je op een e-bike minder kracht hoeft te gebruiken dan op een gewone fiets, ben je uiteindelijk nog steeds aan het fietsen en dat is en blijft een gezonde beweging.

Voordelen e-bike

 1. Makkelijker grotere afstanden, met juiste accu uiteraard.
 2. Fiets licht en comfortabel, juist met tegenwind en/of heuvel op.
 3. Gezond ondanks de mindere inspanning t.o.v een gewone fiets.
 4. Goed voor het milieu, nul uitstoot.

Soorten elektrische fietsen

. Er zijn veel verschillende soorten e-bikes te koop. Veel van deze verschillen zijn vaak de hoeveelheid kracht en de plaatsing van de motor en de actieradius van de accu in verhouding tot de motor.

Vaak hebben de goedkope elektrische fietsen een voorwiel motor. Dit geeft tijdens het fietsen een beetje het gevoel dat je vooruit getrokken wordt, dit fiets verder prima.

Het midden segment e-bikes het vaak een achterwiel motor die al wat natuurlijker aanvoelt, maar geeft tijdens het fietsen een beetje een duwend gevoel.

En de duurste elektrische fietsen hebben vrijwel altijd een middenmotor. Het voordeel van een middenmoter is de natuurlijke trapondersteuning die het heeft. De middenmotor is helaas vaak wel net even wat gevoeliger voor storingen dan voor- en achtermotoren.

Keuze e-bike accu

. De keuze tussen een mooi ingebouwde frame accu of een bagagedrager accu is minder belangrijk dan het bereik en de kwaliteit van de accu. Vaak kan tegen meerprijs een grotere accu meegekocht worden bij de elektrische fiets. Bedenk van tevoren goed of dit voor u nodig zal zijn voor dagelijks gebruik, bedenk ook dat een accu in verloop van tijd minder wordt waardoor een grotere accu dan langer voldoende zal zijn voor uw dagelijkse fietsritten. Kies indien mogelijk een A-merk accu omdat deze doorgaans veel beter zijn.

Speedpedelec

. De snelheid van de elektrische fiets boven de 25km maakt de fiets in Nederland een speed pedelec waarvoor een bromfiets rijbewijs nodig is en de bestuurder dus minimaal 16 dient te zijn. Een speedpedelec moet in Nederland een geel bromfiets kenteken hebben en vervolgens ook verzekerd moet worden als een bromfiets. Ook is een (fiets)helm verplicht op een speed pedelec.

Aankoop tips elektrische fiets

. Let bij de aanschaf van een e-bike op een paar dingen die erg belangrijk kunnen zijn. Gebruik een online fietsen vergelijker om fietsen te filteren op de voor jou belangrijkste eigenschappen en vind zo de beste en goedkoopste fiets die bij jou wensen en budget past.

Koop een E-bike niet online, Bij de aanschaf van een E-bike heb je al snel wat meer vragen dan bij een gewone fiets. In een fietsenwinkel kun je al je vragen direct aan de verkoper stellen. Vaak geeft de verkoper zelf ook nog informatie waar jij als consument misschien niet direct aan gedacht had.

De garantie duur op de accu kan per fabrikant sterk verschillen, het vervangen van een fiets accu is erg prijzig dus neem een E-bike met een zo lang mogelijke accu garantie.

Als je de fiets het hele jaar door gaat gebruiken dan is een dichte kettingkast aan te raden wat onderhoudsvriendelijker is.

Het gewicht van de fiets kan erg belangrijk zijn. Naast de af montage vd e-bike is het vooral het materiaal waarvan het frame gemaakt is bepalend voor het uiteindelijke gewicht. Zoals een stalen (zwaarst), aluminium (al wat lichter) of carbon (lekker licht) frame. Een lichte E-bike is bijvoorbeeld gemakkelijker op een fietsendrager te plaatsen. Neem dit mee in de aanschaf keuze van een e-bike. Aan de andere kant is een zwaardere fiets meestal sterker gebouwd dan een lichte fiets.

Beste e-bike merken top 5:

 1. Gazelle.
 2. Stella.
 3. Batavus.
 4. Sparta.
 5. Giant.
Geschreven door op
Naar inhoudsopgave