De beste tips voor racefiets onderhoud
Voordat je naar een fietsenwinkel rent.. uhm fietst voor een onderhoudsbeurt, lees eerst dit artikel om te ontdekken wat je allemaal zelf kan doen aan je fiets. Want met een vuile wielrenner fiets of versleten onderdelen ben je als wielrenner je fietsplezier snel alweer kwijt.

Controle van racefiets na rit
. Na elke rit is het best belangrijk om de fiets even na te lopen. Waarom na elke rit en niet ervoor?.
Op zich is een controle een controle, het enige voordeel wat je dan hebt bij controle na een rit is dat je dan tot de volgende rit de tijd hebt om de fiets weer in orde te maken als er wat vervangen moet worden,
dit lijkt me voor een rit niet zo'n leuke verrassing.
Bekijk de banden goed op de aanwezigheid van scheurtjes, en/of deze scheurtjes niet te groot zijn. Scheurtjes groter dan een paar minimeter dien je even bij een fietsenwinkel na te laten kijken.
Kijk ook of er geen steentjes aan de band kleven, dit kan uiteindelijk een lekke binnenband opleveren, dus gelijk verwijderen.
Kijk of je wielen nog recht zijn als je er aan draait, en ook gelijk even voelen of er geen speling in de wielen zit. Bij de rest van de fiets nog even aan alles trekken en duwen om te kijken of het los zit, kraakt of piept.
Schoonmaken van racefiets
.
Fietsonderhoud begint al met het goed schoon houden van uw tweewieler.
Mijn racefiets schoonmaken doe ik na elke fiets rit, misschien wat overdreven, maar voelt wel prettig en minimaliseert ook onnodige slijtage op de tandwielen en fietsketting. Gewoon met autoshampoo met wax erin,
goed voor de lak van je fietsframe.
Als eerste spuit ik de ketting in met een goede ontvetter, dit laat ik even een
paar minuten intrekken voordat ik aan de slag ga om de fiets te wassen. Laat de fiets na het wassen goed drogen voordat u de nodige racefiets onderdelen weer gaat smeren.
Fietsketting reinigen
. Het reinigen van de fietsketting kun je los zien van het wassen van de fiets. Waarom?.
Soms is de fiets op zich niet zo heel vuil terwijl de ketting best al donkerder is geworden van de viezigheid.
Pak voor het reinigen van je fietsketting een oude doek, en wrijf schakel voor schakel de gehele fietsketting schoon. De racefietsketting op onderstaande foto is slechts met een oude doek opgepoetst.

Vervolgens doe je de doek over je gehele hand heen en pak met je duim en je wijsvinger eerst het ene derailleur wieltje tussen je vingers en draai met je andere hand aan de trapper zodat het wieltje schoon draait tussen de oude doek. Doe hetzelfde met het tweede wieltje. Hier zit vaak aangekoekte vuil resten op die verwijderd moeten worden. Vervolgens verwijder je met een borsteltje het vuil tussen de schakels totdat je het idee hebt dat alles weg is. Dan pas gebruik je een ontvetter om de ketting in te spuiten. Laat dit zo'n 15 minuten intrekken en wrijf de ketting weer schoon met de doek. En laat nu de fietsketting minimaal 30 a 40 minuten goed drogen voordat je de ketting gaat smeren.
Fietsketting smeren
. Ik gebruik Muc-Off C3 Ceramic lube als ketting smeermiddel, deze is echt goed! Nadat ik altijd de standaard Cycloon fietsolie gebruikte, merkte ik echt groot verschil met deze Muc-Off ketting olie. De fietsketting is stiller en loopt erg soepel met Muc-Off.
Met Muc-Off ketting C3 Ceramic lube loopt de fietsketting beter en stiller
Zodra ik de olie heb aangebracht laat ik de olie goed 'intrekken',
hoe langer hoe beter eigenlijk, soms een uurtje tot een paar uur of zelfs tot de volgende fietsrit.
Dan wrijf ik de ketting oppervlakte met een schone doek weer helemaal droog en schoon.
Door het goed schoon houden van de fietsketting rijdt de fiets veel lichter en spaar je best veel energie/inspanning,
wat dan weer op langere ritten erg belangrijk is.
Versnellingen afstellen
. Mijn ervaring is dat zodra de fiets soms wat minder schakelt, vaak bij kleine schakel onregelmatigheden moet de ketting en cassette schoongemaakt worden, als je dan toch met een vervuilde ketting/cassette bijvoorbeeld je achterderailleur wat bijstelt
om dit proberen te verhelpen, dan gaat je fiets uiteindelijk alleen maar slechter schakelen.
Versnellingen afstellen doe je dus met een schone racefiets.
Schakelt je schone fiets niet goed, dan kun je bijvoorbeeld aan het achterderrailleur de versnellingen
simpel wat bijstellen. Racefiets versnellingen afstellen wordt in deze video
goed uitgelegd als je over je afstel talent nog wat over twijfelt.
Fietsbanden op juiste druk brengen
. Met de juiste bandenspanning heb je beduidend minder rolweerstand wat je energie verbruik tijdens de rit zeer ten goede komt. racefiets banden harder op pompen dan aangegeven in onderstaand tabel betekent niet per sé minder rolweerstand en wordt de fiets vaak minder comfortabel.

Bij gladde weersomstandigheden door bijvoorbeeld regen of in de herfst door gevallen bladeren is het vaak wel slim om de fietsband iets zachter op te pompen voor net wat meer grip. Ongeveer een halve bar minder. Ook als de ondergrond waar je op rijdt veel oneffenheden heeft, is het verlagen van de bandendruk ook een goed idee om wat comfort terug te winnen.
Onderhoud van stuurlint
. Bij elke schoonmaakbeurt van de racefiets dient ook het stuurlint goed gereinigd te worden. Dit omdat er vaak veel zweet opgenomen wordt in het stuurlint. Zweet is erg agressief voor het aluminium of carbon stuur wat eronder zit. Daarom is het sterk aan te raden om na elk fiets seizoen uw stuurlint te verwijderen, het stuur goed te reinigen en nieuw stuurlint te monteren. Zodat je het nieuwe fiets seizoen weer fris kan beginnen met een nieuw stuurlint.
Gebruik montagepasta
.
Het is ook wel aan te raden om bij onderdelen die aan elkaar zijn gemonteerd, zoals een zadelpen in het frame, de trappers
of bijvoorbeeld de voorvork die aan de stuurpen gemonteerd zit en die weer gemonteerd zit aan het stuur.
Om al deze verbindingen (aluminium of carbon) zo nu en dan los te maken en in te smeren met de juiste montagepasta.
Dit zodat de aparte fiets onderdelen niet aan elkaar vast komen te zitten.
Aluminium oxideert namelijk
sneller dan staal en de delen kunnen zelfs aan elkaar vast oxideren in verloop van de tijd.
Zeker wanneer je een staal frame hebt, is dit belangrijk onderhoud om oxidatie problemen te voorkomen.
Het jaarlijks insmeren van de verbindingen met montagepasta is zeker aan te raden.