Beste racefiets onderdelen 2023

Inhoudsopgave
Shimano fiets onderdelen

Wat zijn de beste racefiets onderdelen?

. De beste wielrenfiets onderdelen zijn vaak toch wel de duurste groepen zoals bijvoorbeeld de dura ace groepset van het Japanse Shimano of de SRAM Red groepset.

Maar wat zijn de beste onderdelen voor jou persoonlijk. Wat heb je uiteindelijk nou helemaal nodig als het om bijvoorbeeld een groepset gaat? ben je bereid veel of weinig te betalen.

Welke racefiets groepset is de beste keuze?

. Dit is volledig afhankelijk van jouw wensen, niveau van fietsen en je portemonnee uiteraard. Dat laatste speelt vaak wel de grootste rol. Verder heeft een gemiddelde fietser die zo nu en dan een leuke toertocht maakt op zich niet echt de allerduurste groepset nodig.Wat is de beste groepset qua prijs/kwaliteit

. Ik heb dit aan verschillende fietsers gevraagd en hier verschillen de meningen toch wel een beetje over.

De populairste groepset in Nederland is de Ultegra groepset van Shimano. Dit is ook een fantastische groepset die lekker schakelt en lang mee gaat.

Maar ook de 105 groepset wordt toch veel genoemd door veel racefietsers. En als je puur kijkt naar de prijs kwaliteit verhouding vindt ik dit stiekem eigenlijk ook wel. De 105 groep is ook meer dan prima spul waar je lang plezier van kunt hebben voor een zeer nette prijs.Hoe kun je een goedkope groepset upgraden?

Heb je een groepset lager dan bijvoorbeeld de 105 groepset en je zou deze op een goedkope manier wat sneller of soepeler willen maken dan ga ik je wat tips en tricks geven wat ik zelf ook ooit heb gedaan met een goedkopere fiets.

De goedkope groepsets hebben vaak derailleur wieltjes die niet gelagerd zijn, dit is goedkoop te vervangen door gelagerde exemplaren. De bottom bracket is vaak ook geen dure ingreep om deze voor een beter model te vervangen. Dit om de aandrijflijn van de fiets net even wat efficiënter te maken. Om het schakelen iets te verbeteren kun je je oude kabels vervangen voor PTFE kabels, ook dit is financieel prima te doen.


Goedkope groepset verbeteringen

 • Gelagerde derailleur wieltjes
 • Beter model bottom bracket
 • PTFE kabels


Zijn dure groepsets beter?

Het korte antwoord is simpelweg ja!. De Dura ace groepset is subliem, beter is er niet!. Als je Dura ace prijs technisch vergelijkt met bijvoorbeeld de 105 groepset dan is de meerprijs die je betaalt voor de Dura ace groepset voor mij als hobby fietser gevoelsmatig niet ok. Ook omdat de technieken van de Dura ace groepset van nu over een X aantal jaar ook in de Ultegra of 105 groep zit verwerkt. Dus als je nu een 105 groepset koopt, rij je min of meer op de Dura ace groepset van enige jaren terug, en dat is voor mij meer dan prima.

En verder kan ik me niet echt vinden in dat zeuren om een paar gram lichtere fietsonderdelen terwijl de meeste wielrenners vaak ook best nog wat overgewicht hebben.Zijn goedkope groepsets van Shimano goed?

De Claris en Sora groepsets van Shimano zijn prima koersfiets onderdelen om een goede fietstocht mee te kunnen maken.

Ik zal zeker niet de goedkoopste Tourney groepset nemen omdat deze qua slijtage misschien niet de beste aankoop zal zijn, hoewel je met goed onderhoud van je fiets best nog wel lang kan doen met zulke groepsets. Maar het is eerlijk gezegd wel beter om hier minimaal 1 a 2 groepen boven te gaan zitten dan zit je meer dan goed qua fietsonderdelen.

Shimano groepsets van hoog naar laag:

 1. Dura Ace Di2
 2. Dura Ace
 3. Ultegra Di2
 4. Ultegra
 5. 105
 6. Tiagra
 7. Sora
 8. Claris
 9. Tourney

Ik heb zelf met Ultegra gereden, en rij nu gewoon met de Tiagra groepset. Ik merk wel een beetje verschil ten opzichte van Ultegra, wat algemeen beter aanvoelt. Zeker ook met schakelen is Tiagra net wat minder, maar toch is deze groepset na wat kleine aanpassingen goed genoeg voor mij.

Het betere schakelwerk van de Ultegra groepset kan voor sommige fietsers toch een reden zijn om alsnog voor deze groepset te gaan.

Banden keuze is erg belangrijk

. Racefiets banden zijn van die fiets onderdelen waar je bij de aankoop ervan wel even goed moet nadenken. De juiste fiets banden kunnen je meer grip geven, lagere rolweerstand hebben en/of je rit comfortabeler maken. Ik zelf rij op Schwalbe PRO ONE met een breedte van 25 mm. Prima band in alle opzichten, maar mijn volgende band gaat toch echt de Continental Grandprix 5000 worden. Dit is momenteel de best geteste raceband.

Continental Grandprix 5000 is momenteel de beste Racefiets band

Check de beste prijs →

Ik hoor ook best vaak van andere fietsers dat dit inderdaad een zeer goede band is. Wat maakt een band nou een goede band?. De 3 voornaamste factoren voor de keuze van een goede band zijn. Ten eerste dient de band niet te snel te slijten, goed lekbestendig zijn en een lage rolweerstand hebben. Hoewel alle punten zeer zeker belangrijk zijn, vind ik zelf persoonlijk de rolweerstand het belangrijkste, dit laat mij toch iets minder hard werken op de fiets. Maar welke factoren hebben nou invloed op de rolweerstand van een racefiets band?. Als eerste: lichaamsgewicht, behoeft weinig uitleg denk ik. Een heel zwaar persoon is sneller uitgerold dan een licht persoon. Daarnaast is de bandendruk is een belangrijke factor. De juiste bandendruk laat de fiets langer uitrollen. En als laatste is de samenstelling van de band erg belangrijk voor de rolweerstand, lekbestendigheid en slijtage. De ene band is de andere niet. De breedte van de raceband heeft ook invloed op de rolweerstand. Ergens tussen de 25 mm en de 28 mm geeft het beste resultaat, veel wielrenners denken dat juist een band breedte onder 25 mm een betere rolweerstand oplevert omdat er dan nog minder contact tussen de band en het wegdek is. Dit is in de praktijk onwaar gebleken. En verder is het gewicht van de band voor veel wielrenners vaak ook een belangrijk punt voor de aankoop van een racefiets band.

Bandenmaat van Racefiets banden

. Ga je een fietsband kopen, Let dan bij de aankoop van een racefiets band goed op welke maat je besteld. De meest gangbare velgmaat is 28 inch of soms 26 inch. Maar in de meeste gevallen is 28 inch de maat die je moet hebben.

Op de foto hieronder betekend 622 als ETRTO maat dat het 28" is, en eventueel bij een getal van 571 op de band betekend dit 26". De nummer 25 als eerste getal op de foto is de breedte van de band, in dit geval dus 25 mm. Met deze twee genoemde getallen kun je al een band uitkiezen voor je fiets.

Bandenmaat lezen op de fietsband

Kijk voor de zekerheid op je oude band naar de juiste wielmaat, bij de keuze van de breedte van de fietsband ben je redelijk vrij in zolang de gekozen band maar in je fietsframe past zonder aan te lopen tegen het frame.

Geschreven door op
Naar inhoudsopgave